24 Kasım 2015 Salı

YENİ MEDYA

Medya günümüzde en etkin iletişim ve pazarlama aracıdır. Bir ürünün pazarlanması gerekiyorsa, mutlaka medya yoluyla bilinirliği artırılmalıdır. Aynı şekilde bir olayın duyurulması, bir kişinin tanıtılması vs. medya yoluyla yapılmaktadır.

 İnternet için ilk adım, ABD Savunma Bakanlığı’nın, bilim ve teknolojinin orduya en iyi şekilde uygulanması amacıyla ARPA-NET (Advanced Research Project Agency- Network) Projesini başlatmasıyla atılmıştır. ABD Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Ajansı'nın 2 Eylül 1969 tarihinde başlattığı, dört bilgisayarı kapsayan küçük bir projeyle ARPA-NET kurulmuştur. Bu projeyle, California'da (3) ve Utah eyaletinde (1) bilgisayarı birbirine bağlayan bilim adamlarının amacı, değişik yerlerde bulunan askeri üslerin birbirleriyle haberleşmesini ve bilgi alışverişini sağlamaktı. Kısa sürede bu ağ geliştirilerek, ağa bağlı bilgisayar sayısı 15’e çıkarılmıştır. (Mustafa Bostancı, 2010)
 1970’lerde başlayan ve 1990’lardan sonra hızla devam eden internet kullanımı, web sitelerinin, portalların yaygınlaşmasıyla kullanıcı sayısını artırmış, 2000’li yıllarda sosyal medyanın işlerlik kazanmasıyla her kesimden insanı ilgilendirecek noktalara ulaşmıştır. (Z.Beril Akıncı Vural, Mikail Bat, 2010)

Durum böyleyken yeni medya dediğimiz sosyal medya hızla ilerlemiştir. Sosyal medya, sürekli güncellenebilmesi, çoklu kullanıma açık olması, sanal paylaşıma olanak tanıması vb. açısından en ideal mecralardan biri olarak kendini göstermektedir. (Z.Beril Akıncı Vural, Mikail Bat, 2010) Sosyal medyanın gücü televizyon, gazete ve radyonun gücüyle karşılaştırılamaz boyutlara ulaşmıştır. Yeni medya kavramı 1970’lerde, bilgi ve iletişim tabanlı araştırmalarda, sosyal, psikolojik, ekonomik, politik ve kültürel çalışmalar yapan araştırmacılar tarafından ortaya atılmış bir kavramdır. (Z.Beril Akıncı Vural, Mikail Bat, 2010) Bu yeni medya sayesinde her kesimden insan medyada aktif rol oynayabilmektedir. Hemen her konuda birbirine ulaşması daha önce mümkün dahi olmayan insanlar iletişime geçebilmektedir. Genellikle geleneksel medya enformasyonun yayınlanması için belirli kaynaklara ihtiyaç duyarken, bilgiyi yayınlamak veya erişmek için sosyal medya göreceli olarak masrafsızdır ve erişim araçları herkese açıktır (bireyler bile kullanabilir). (Mustafa Bostancı, 2010) Örneğin Twitter’da odun adam takma adıyla yer alan kişi rahatça Melih Gökçek ile iletişime geçebilmektedir. Dünya’da isyanlar çıkmakta ve örgütlenmeler sosyal medya aracılığıyla yapılmaktadır. Sosyal medyanın iletişimdeki gücü muazzam boyutlara ulaşmıştır.

Ülkemizde ise 2013 yılı Mayıs ayında başlayan ve etkisi devam eden Gezi Parkı olaylarında örgütlenme sosyal medya aracılığıyla yapılmıştır. Öyle ki toplum yeterli bilgi alamadığı için eski medyaya sitemde bulunmuş ve hatta televizyon binaları önünde eylemler çıkmıştır. Sosyal medyanın gücü hükümeti dahi şaşırtmış ve yasaklanmalara sebebiyet vermiştir.

Eski medya ile yeni medya arasındaki farklara kısaca değinmek istersek şöyle diyebiliriz. Erişim: Hem geleneksel hem sosyal medya herkesin genel bir kitleye ulaşabilmesine olanak tanır. Erişilebilirlik: Sosyal medya araçları herkes tarafından az ve sıfır maliyetle kullanılabilir. Kullanılırlık: Sosyal medyada herkes üretimde bulunabilir. Yenilik: Sosyal medya iletişiminde meydana gelen zaman farkı geleneksel medyaya oranla oldukça kısadır. Kalıcılık: Geleneksel medya yaratıldıktan sonra değiştirilemez. (Z.Beril Akıncı Vural, Mikail Bat, 2010)

Tüm bunları göz önünde bulundurunca gelecekte, eski medyanın yerini tamamen sosyal medyanın alması kaçınılmaz görülmektedir. Şu anda satış ve pazarlama bile sosyal medya üzerinde yapılmaktadır. Bu şekilde daha hızlı iletişim sağlanmaktadır. İnternetten alışveriş hayatı kolaylaştırmakta, insanlar evlerinden çıkmadan ihtiyaçlarını karşılayabilmekte ve hatta para kazanabilmektedirler. Kişisel bloglar, ev hanımlarına iş kadını olma şansı tanımıştır. Blog takipçileri yeterli sayıya ulaşan kişiler, internet televizyonlarına reklam vererek para kazanmaya başlamaktadır.

Bugün, internette sosyal medya pornoyu geride bırakmıştır. Dünya üzerinde her üç kişiden ikisi sosyal ağları ziyaret etmektedir. 14 milyondan fazla kullanıcıyla Türkiye Facebook’ta en aktif 3. ülkedir. Türkiye, Avrupa’nın internette en çok zaman geçiren ülkesi durumundadır. (Z.Beril Akıncı Vural, Mikail Bat, 2010) Sosyal medya hem ülkemiz hem de tüm dünya için cinsi bulunmamış milyonlarca balıkla dolu geniş bir okyanus gibidir. Ve herkes bu okyanusta yüzmek için heyecanlanmaktadır.


KAYNAKÇA


Mustafa Bostancı. (2010). Sosyal Medyanın Gelişimi ve İletişim Fakültesi Öğrencilerinin Sosyal Medya Kullanım Alışkanlıkları. T.C. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gazeticilik Anabilimdalı Yüksek Lisans Tezi.

Z.Beril Akıncı Vural, Mikail Bat. (2010). Yeni Bir İletişim Ortamı Olarak Sosyal Medya: Ege Üniversitesi İletişim Fakültesine Yönelik Bir Araştırma. Journal of Yaşar University, 3348-3382.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder